اگر به بیمارانی که همه روزه به کلینیکهای دندانپزشکی سراسر دنیا مراجعه میکنند بگوییم بدترین فرایند دندانپزشکی از نظر شما چیست میگویند عصب کشی دندان! اما دلیل دوست نداشتن عصب کشی دردناک بودن خود این فرایند نیست. افراد، از دردی که قبل و بعد از عصب کشی به آنها تحمیل میشوند ناراحتند.
به همین دلیل است که بسیاری از افراد (خصوصا در سنین بالا) بلافاصله پس از اینکه دردی را در دندانهای خود احساس میکنند به سراغ کشیدن دندان میروند. فارغ از اینکه پیشنهاد تمام پزشکان، نگهداری کردن از دندان طبیعی خود فرد است. حتی در صورتی که دندان در بدترین وضعیت خود باشد.
ما در این مقاله تهیه شده توسط دکتر جوادیه، از متخصصان کلینیک مهر خواستیم تا ما را در خصوص نحوه عصب کشی دندان، درمان ریشه و اندو راهنمایی کنند. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
عصب کشی دندان چیست؟
عصب کشی دندان یا درمان ریشه فرآیندی است که موجب تمیزی و برطرف کردن عفونت در ناحیه پالپ (Pulp) می شود.پالپ قسمت نرم و مرکزی دندان شامل رگ های خون، بافت همبند و عصب ها است و به رشد دندان ها کمک می کند.
عصبکشی ناحیه پالپ را از عفونت خالی میکند تا دندانی که به شدت پوسیده شده درمان شود. سپس فضای تمیز شده را با مواد مخصوص پر میکنند.
پالپ دندان چیست و چه ارتباطی با عصب کشی دندان دارد؟
پالپ نیز به نرم ترین بخش دندان گفته می شود که زیر دو لایه مینا و عاج (دنتین) قرار دارد. پر از عروق خونی و عصبی و بسیار حساس است. بخشی از آن در یک اتاقک کوچک زیر روکش دندان قرار دارد و بخش دیگری از آن تا قسمت انتهای ریشه دندان گسترش یافته است.
اگر عفونت پالپ دندان را درمان نکنیم چه می شود؟
اگر التهاب پالپ درمان نشود، می تواند باعث درد شدید یا آبسه دندان شود. آبسه تورم کوچک و جوش مانند سفید رنگ در مجاورت ریشه دندان است. در صورت عدم درمان آبسه، عوارض شدیدی می تواند در انتظار شما باشد.
پر کردن دندان بدون عصب کشی
در شرایطی که اعصاب دندان شما سالم باشد، ممکن است دندانپزشک به شما پیشنهاد دهد که بدون درمان ریشه دندان را پر کنید. این فرایند بیشتر برای دندانهای شیری کودکان که تازه از لثه خارج شدهاند و هنوز عصب آنها به صورت کامل تشکیل نشده است کاربرد دارد.
همچنین، در مواقعی که آسیب دندان شما در حد ضربه، پوسیدگی و کرم خوردگی سطحی باشد نیز میتوانید از روش پر کردن دندان بدون عصب کشی استفاده کنید.
در چنین شرایطی، دندانپزشک از پرکنندههای کامپوزیتی (که رنگی مشابه با بافت دندانی دارند) استفاده میکنند. با این کار، زیبایی دندان شما حفظ خواهد شد.
چرا و چه وقت درمان ریشه دندان انجام می دهیم؟
عصب کشی دندان ممکن است بنا به دلایل زیر انجام داده شود:
* پوسیدگی شدید دندان
اگر پوسیدگی درمان نشده دندان داشته باشید، به مرور زمان این پوسیدگی گسترش یافته و به بخش نرم دندان یا کانال ریشه دندان نفوذ می کند. پوسیدگی در پالپ دندان باعث عفونی و آلوده شدن ریشه ها می شود.
* شکستگی یا ترک خوردگی دندان
شکستگی دندان می تواند در اثر آسیب دیدگی، ساییدن دندان (دندان قروچه) یا تحلیل مینای دندان ایجاد شوند و به پالپ نیز آسیب بزند یا باعث عفونت آن شود.
* عفونت لثه
وقتی لثه اطراف دندان آلوده می شود، احتمال اینکه باکتری به ریشه دندان شما برسد، وجود دارد.
* آسیب دیدگی قبلی دندان
پس از یک تصادف، آسیب یا صدمه قبلی ممکن است بافت نرم داخل دندان دچار آسیب شده و از بین برود. در این شرایط درمان کانال ریشه، دندان را به عملکرد مناسب خود باز می گرداند.
* پر کردن حفره های بزرگ
دندان هایی که به علت پوسیدگی حفره بزرگ دارند بیشتر در معرض عفونت و آسیب قرار دارند. به همین دلیل حین پر کردن آن ها ممکن است عصب کشی دندان نیز صورت بگیرید تا از بروز عفونت جلوگیری شود.
مراحل و نحوه عصب کشی دندان
پیش از شروع مراحل عصب کشی دندان، ابتدا دندانپزشک شرایط دندانهای بیمار را بررسی میکند و با کمک عکسهای رادیوگرافی به تشخیص میزان پوسیدگی و آسیب میپردازد.
در صورتی که پوسیدگی به قسمت پالپ رسیده باشد و کانالهای عصبی را درگیر کرده باشد، عمل عصبکشی بالافاصله (با توجه به وقت دندانپزشک) آغاز میشود.
اما در صورتی که دندان با آبسه شدید (به شکلی که صورت به شدت ورم کرده باشد) روبهرو باشد، ابتدا دندانپزشک برای بیمار داروی آنتی بیوتیک تجویز میکند تا قبل از هر کاری، عفونت و التهاب کاهش پیدا کند.
سپس، بعد از حدود ۳ الی ۶ روز، فرایند درمان ریشه دندان بیمار شروع میشود. مصرف آنتی بیوتیکها از شدت ورم و درد دندان میکاهند.
معمولاً عصبکشی طی مراحل زیر انجام میشود:
- تزریق داروی بی حسی
در اولین مرحله عصب کشی، دندانپزشک با تزریق داروی بی حسی، دندان مورد نظر و بافت اطراف آن را بی حس میکند تا طی مراحل کار، شخص دچار هیچ درد و ناراحتی نشود. تزریق بی حسی با کمی سوزش همراه است، اما نگران نباشید. این احساس خیلی زود رفع میشود.
2. پیدا کردن سر عصب ها
دندانپزشک با کمک فرز توربین به سوراخ کردن عاج دندان میپردازد تا به اتاقک پالپ برسد و محل ورود به کانال یا کانالهای دندان را پیدا کند. تعداد کانالهای یک دندان معمولا از ۱ کانال تا ۴ کانال متغیر است.
3. پاکسازی کانال های دندان
پس از پیدا کردن کانالها نوبت به تخلیه کانال میرسد. کانال دندان با وسایل مخصوصی توسط دندانپزشک به طور کامل از وجود اعصاب و رگها و عفونت تخلیه میگردد.
جالب است بدانید کانالهای عصبی هر دندانی با دیگری متفاوت است. در صورتی که انتهای ریشهها دارای عفونت و ضایعه باشد، دندانپزشک معمولا عصب کشی را در ۲ مرحله انجام میدهد.
4. شستشوی کانال ها
این مرحله مهمترین بخش از عصب کشی ریشه دندان است و بایستی در هر مرحله شستشوی کانال دندان به درستی انجام گیرد. بهترین عصب کشیها هم اگر در مرحلهی شستشوی داخل کانال ناقص باشد با شکست مواجه خواهند شد.
5. شکل دهی به کانال ها
پس از تخلیه و شستشوی کانالها نوبت به شکل دهی آن میرسد. دندانپزشکان مجرب معمولا برای این کار از دستگاهی به نام اپکس لوکیتور و روتاری استفاده میکنند.
استفاده از این دستگاه به شرطی که دندانپزشک مهارت کافی کار با آن را داشته باشد، عصب کشی دندان را تمیزتر و درصد خطا را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
6. پر کردن کانال ها
در نهایت، نوبت به پر کردن جای خالی عصب دندان با استفاده از ماده خاصی به نام گوتا پرکا و سیلر میرسد. در اینجا خیلی مهم است که دندانپزشک تا انتهای کانال را با گوتا پر کند.
اکثر دندانپزشکان تازه کار در این قسمت مشکل دارند و نمی توانند تا انتهای کانال را پاکسازی و پر نمایند که در این صورت دندان پس از مدتی ضایعه داده و نیاز به عصبکشی مجدد یا کشیدن و جایگزینی با ایمپلنت دندان پیدا میکند.
مراحل عصب کشی دندان بسیار ساده و راحت است و طی ۱۵ الی ۳۰ دقیقه و طی یک الی سه جلسه انجام میشود. شما میتوانید بعد از انجام عصبکشی بدون اینکه احساس درد یا ناراحتی را تجربه کنید. به راحتی به فعالیت روزانه خود بپردازید.
انواع روش های عصب کشی دندان
انواع مختلفی از عصب کشی وجود دارد که بر اساس شرایط دندان و نیاز بیمار انتخاب می شوند:
* عصب کشی روت کانال تراپی اولیه
این روش برای مدیریت التهاب و عفونت صورت می گیرد و شامل حذف پالپ آسیب دیده، تمیز کردن کانال ریشه و پر کردن آن با مواد مخصوص است.
* عصب کشی روت کانال تراپی مجدد
اگر عصب کشی اولیه درمان را تکمیل نکند یا دندان دوباره عفونی شود، از روش ثانویه استفاده می شود که ممکن است شامل باز کردن دوباره دندان و تمیز کردن مجدد کانال ها باشد.
* جراحی حذف ریشه انتهایی دندان یا آپیکوکتومی
در این روش، بافت عفونی و انتهای ریشه دندان برداشته می شود. این کار معمولا زمانی انجام می شود که عفونت در انتهای ریشه دندان باقی مانده و با روش های غیرجراحی قابل درمان نیست.
* پالپوتومی و پالپکتومی
این روش ها برای درمان دندان هایی با پوسیدگی عمیق یا آسیب دیدگی که به پالپ رسیده استفاده می شوند. پالپوتومی شامل برداشتن بخشی از پالپ آسیب دیده است، در حالی که پالپکتومی شامل حذف کل پالپ داخل دندان است.
* درمان غیرجراحی کانال ریشه
این روش شامل تمیز کردن و شکل دادن کانال ریشه و سپس پر کردن آن با مواد مخصوص برای جلوگیری از ورود مجدد باکتری ها است.
احساس درد در زمان عصب کشی دندان
این آمپول ( در مهردنتال از بی حسی دیجیتال استفاده می کنیم )، فرایند دردناک بودن درمان ریشه دندان را از بین میبرد. اما در شرایطی خاص، شما همچنان احساس درد خواهید داشت. این شرایط شامل موارد زیر است:
- اگر دندان شما عفونت داشته باشد (و پیش از عصب کشی داروی آنتی بیوتیک مصرف نکرده باشید.)
- اگر دندانپزشک آمپول را به درستی برای شما تزریق نکرده باشد.
- اگر مواد بی حسی آمپول از کیفیت خوبی بهرهمند نباشید (و یا حتی تاریخ گذشته باشند.)
بعد از اتمام عصبکشی دندان هم، قرار نیست شما با دندان درد مواجه شوید. زیرا دندانپزشک، اعصاب موجود در دندان آسیب دیده را به طور کامل تخلیه کرده است. بنابراین داشتن احساس درد در آن دندان غیرمنطقی است.
اما ممکن است با احساسی شبیه به تیر کشیدن دندان بعد از عصبکشی یا ذوق زدن دندان (درد ضربان دار بعد از عصب کشی) مواجه باشید که احساسی کاملا طبیعی است.
به همین دلیل است که دندانپزشک به شما پیشنهاد میکند تا به مدت ۳۶ ساعت، هر هشت ساعت یکبار از قرص مسکن استفاده کنید تا درد دندان بعد از عصب کشی از بین برود.
عوارض و معایب عصب کشی دندان
یکی از عوارض شایع عصب کشی دندان، شکستن دندان عصب کشی شده می باشد که دلیل آن ممکن است ضعیف بودن دندان در اثر پوسیدگی باشد. در این شرایط دندانپزشک باید با دقت و وسواس بیشتری کار کند. پس از این جراحی نیز بهتر است دندانهای با استقامت کمتر، روکش شوند تا از شکستن آنها جلوگیری شود.
مراقبتهای بعد از درمان ریشه و عصب کشی
- تا ۱ ساعت پس از درمان از میل نمودن خوراکیهای جویدنی خودداری فرمایید.
- ممکن است تا دو هفته پس از درمان ریشه دندان احساس درد و ناراحتی داشته باشید. در این صورت میتوانید از داروی ضد درد (طبق تجویز دندانپزشک) استفاده نمائید.
- تورم در ناحیه دندان مورد نظر امری طبیعی است. اما در صورت بروز، جهت دریافت آنتی بیوتیک مناسب به دندانپزشک خود مراجعه نمائید و از مصرف دارو بدون تجویز خودداری فرمایید.
- ممکن است تا حدود یک ماه پس از درمان ریشه هنگام جویدن احساس فشار و درد داشته باشید این حساسیت به مرور زمان رو به کاهش میرود. در صورت تداوم و یا افزایش درد به دندانپزشک خود مراجعه نمائید.
- دندانی که درمان ریشه میشود شکننده است. دندان را روکش کنید و به آن فشار وارد نکنید.
قیمت عصب کشی دندان
عوامل و فاکتورهای زیادی روی هزینه عصب کشی تاثیرگذارند. عواملی مانند:
- تعداد ریشه یا کانالهای دندان
- میزان دشواری دسترسی به دندانهای عقبی
- شرایط عفونت دندان
- مهارت و تخصص دندانپزشک
- و …
قیمت (ریال) |
شرح |
عنوان |
35000000 |
تک کانال |
عصب کشی (متخصص) |
42000000 |
دو کانال |
|
52000000 |
سه کانال |
|
64000000 |
چهار کانال |
|
29000000 |
تک کانال |
عصب کشی (عمومی) |
34000000 |
دو کانال |
|
40000000 |
سه کانال |
|
48000000 |
چهار کانال |
قیمت ها حدودی است برای اطلاع دقیق از قیمت و مشاوره بهتر است با ما تماس بگیرید: 02144389025
نتیجه گیری
در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی مهر گفتیم که عصب کشی دندان چیست و چه مراحلی دارد. در ادامه بیان کردیم که عصب کشی یکی از روشهای کاربردی برای درمان دندان آسیب دیده است. تقریبا تمام افرادی که تحت درمان با این روش قرار میگیرند، میتوانند تا پایان عمر از نتایج مثبت آن لذت ببرند.
با این حال، مدت زمان ماندگاری نتایج به نحوه مراقبت از دندانها بستگی زیادی دارد. یعنی، همانطور که باقی دندانهای سالم به رعایت نکات بهداشت دهان و دندان نیاز دارند، دندان عصبکشی شده نیز از این قائده مستثنی نیست.
سوالات متداول عصب کشی دندان
١) چند روز بعد از عصب کشی دندان را پر کنیم؟
معمولا مدت زمان پر کردن دائمی دندان بعد از عصبکشی بر اساس نظر دندانپزشک انتخاب میشود. بهطور کلی حدود یک ماه فاصله بین درمان ریشه و پر کردن دندان نیاز است که میتواند با تشخیص دندانپزشک جهت جلوگیری از آسیب به دندان کوتاهتر شود.
٢) عصب کشی دندان چقدر طول میکشد؟
زمان درمان ریشه به تعداد کانالهای دندان بستگی دارد. دندانهای جلو یا نیش دارای یک ریشه و یک کانال هستند. از همینرو عصب کشی دندان جلو زمان کمتری طول میکشد؛ اما دندانهای آسیاب کوچک و عقبی معمولا ۲ یا سه ریشه دارند که تعداد کانالهای دندان هم همین تعداد خواهد بود.
درواقع هرچه تعداد ریشه و کانال دندان بیشتر باشد مدت عصبکشی طولانیتر میشود و هزینه آن هم بالاتر میرود. بهطور کلی میتوان گفت مدت زمان لازم برای درمان ریشه دندان از ۳۰ تا ۹۰ دقیقه متغیر است.
٣) عصب کشی دندان از روی روکش امکانپذیر است؟
زمانیکه زیر دندان روکششده سوراخ ایجاد شود یا ریشه دندان نیاز به درمان مجدد داشته باشد، دندانپزشک روکش را خارج می کند و عصب کشی مجدد را انجام میدهد. البته در برخی مواقع دندانپزشک برای برطرف شدن احتمال عفونت در ریشه دندان آنتیبیوتیک تجویز میکند.
۴) عصب کشی مجدد دندان چیست و چه مواقعی انجام می شود؟
عصب کشی مجدد دندان یا درمان مجدد ریشه زمانی لازم است که دندانی که قبلا عصب کشی شده، بهبود نیابد یا دوباره عفونی شود. این مشکل می تواند ماه ها یا سال ها پس از درمان اولیه رخ دهد و ممکن است باعث درد و ورم لثه شود یا گاهی اوقات بدون علائم باشد و فقط با عکسبرداری اشعه ایکس قابل تشخیص باشد.
دلایل نیاز به عصب کشی مجدد شامل:
- آناتومی پیچیده کانال ریشه که در درمان اولیه تشخیص داده نشده باشد.
- تاخیر در قرار دادن روکش پس از عصب کشی اولیه
- پوسیدگی جدید در نزدیکی دندان عصب کشی شده
- مشکل در ترمیم، مانند شل شدن یا ترک خوردن روکش یا ماده پر کننده
- آسیب به تاج یا ریشه دندان
۵) از کجا متوجه شوم که دندان من نیاز به عصب کشی یا درمان ریشه دارد؟
- چنانچه هر کدام از موارد زیر در خصوص دندان شما وجود دارد احتمالا باید برای انجام عصب کشی دندان یه یک دندانپزشک مراجعه کنید.
- حفره و پوسیدگی عمیق دندان
- دندان درد شدید که بعد از جویدن یا هنگامی که به دندان ها فشار وارد می شود افزایش میابد.
- حساسیت دندان به مواد گرم یا سرد
- تورم و حساسیت لثه در نزدیکی دندان آلوده
- تغییر رنگ دندان و لثه (لثه های تیره نزدیک دندان آلوده)
- آبسه دندان (تورم کوچک و جوش مانند سفید رنگ نزدیک ریشه دندان)
در صورتی که شما هم با احساس درد در دندانهای خود مواجه هستید و در شهر تهران زندگی میکنید، میتوانید با مراجعه به دندانپزشکی مهر دکتر جوادیه واقع درمرزداران از خدمات درمان ریشه و عصب کشی دندان مجموعه ما استفاده کنید.
آدرس از داخل بلوار: تهران بلوار مرزداران بین خیابان ابوالفضل و اشرفی اصفهانی پلاک ٢١١ طبقه ۵ واحد ۹
آدرس از داخل کوچه: تهران،بلوار مرزداران، خیابان ابوالفضل، کوچه بهار آزادی، پلاک ۸ طبقه ۵
اگر با خواندن این مقاله و آشنا شدن با پروسه و مراحل عصب کشی دندان، مایل به درمان عصب دندان خود هستید، کلینیک تخصصی دندانپزشکی مهر، با کادری حرفهای آماده ارائه خدمات به شما میباشد و برای مشاوره می توانید با شماره 02144389025 و 02144389026 تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید