ری اندو دندان یا عصب کشی مجدد، به روشی اطلاق می شود که در آن پس از انجام عصبکشی دندان، در صورتی که علائم عفونت و درد پس از درمان همچنان ادامه داشته باشد، عملیات جایگزینی پالپ دندان با مواد جدید انجام می شود. این روش برای درمان پیشرفته تر عفونت ریشه و حفظ دندان مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش، پالپ دندان که شامل عروق و اعصاب است، حذف و جای آن با مواد جایگزین پر می شود. سپس دندان با توجه به شرایط خاص، ترمیم می شود..
در برخی موارد، علائم عفونت پس از انجام عصبکشی دندان همچنان ادامه دارد و نیاز به انجام ری اندو دندان می باشد. در صورتی که پس از انجام ری اندو دندان درد و تورم ادامه داشته باشد، باید به دندانپزشک مراجعه شود.
عصب کشی مجدد نسبت به عصب کشی اولیه پیچیده تر است و نیاز به تکنیک های درمانی خاصی دارد و در نتیجه فقط توسط متخصص عصب کشی یا اندودنتیست قابل انجام است.
دلایل نیاز به عصب کشی مجدد دندان
نیاز به عصب کشی مجدد دندان ممکن است به دلایل مختلفی بستگی داشته باشد. در ادامه، توضیحی کامل درباره دلایل این نیاز را مطالعه میکنید.
اشتباه توسط دندانپزشک
در برخی موارد در زمان عصب کشی ممکن است اشتباهاتی توسط دندانپزشک اتفاق بیوفتد مثلا چیزی وارد کانال دندان شکسته بشود و یا قسمتی از ریشه دندان ضعیف یا سوراخ بشود. در هر دو صورت دندانپزشک باید با درمان دوباره ریشه دندان، این مشکلات پیش آمده را بر طرف کند.
عفونت پیشرفته دندان
در بعضی موارد، عفونت دندان تا روی کانال ریشه پیشرفت میکند. ممکن است عصب کشی اولیه انجام شده باشد، اما بخشهای عفونی در داخل کانال ریشه باقی مانده باشد یا عفونت به سایر قسمتهای دندان و پیرامون آن انتقال یابد. در این موارد، عصب کشی مجدد دندان ضروری است تا عفونت ریشه رفع شود و دندان نجات یابد.
ترشحات عفونی
در بعضی موارد، ترشحات عفونی میتوانند در داخل کانال ریشه باقی بمانند و به طور کامل پاکسازی نشوند. این ترشحات میتوانند عفونت را نگه داشته و باعث درمان ناموفق عصب کشی اولیه شوند. در این صورت، عصب کشی مجدد دندان صورت میگیرد تا ترشحات عفونی را حذف و عفونت را کنترل کند.
ترمیم موقت یا دائم نامناسب
علاوه بر درمان ریشه دندان، دندانپزشک باید از یک ترمیم موقت یا دائم برای جلوگیری از ورود آلودگی از محیط دهان به کانالها کمک بگیرد. اما گاهی اوقات ممکن است به هر دلیلی، این ترمیم به خوبی راههای ورودی را نبسته و سبب شکست عصب کشی دندان شود.
ترک در دندان
وجود ترک در دندان میتواند باعث نفوذ باکتریها به کانال ریشه و ایجاد عفونت شود. در بعضی موارد، ممکن است ترک به طور کامل حذف نشود و باقیماندههای عفونی داخل ترک باقی بماند. در این موارد، عصب کشی مجدد دندان لازم است تا ترک را ترمیم و عفونت را از بین ببرد.
پیدا نشدن یکی از کانالها
برخی کانالها ممکن است در بعضی از دندانها وجود داشته باشد. بهعنوان مثال، دندان آسیاب اول فک بالا معمولا 3 کانال برای عصب کشی دارد؛ با این حال ممکن است در 60 درصد بیماران یک کانال اضافه نیز دیده شود. در چنین شرایطی اگر دندانپزشک نتواند آن را پیدا کند، احتمال شکست درمان بالا خواهد رفت. به همین علت باید با عصب کشی مجدد دندان، چنین کانالی را پیدا و پر کرد.
پرکردن کانال ریشه با طول نامناسب
با توجه به اینکه دسترسی و دید خوبی به کانال ریشه وجود ندارد، دندانپزشکان باید با کمک تصاویر رادیوگرافی میزان طول مناسب هر کانال را تشخیص دهند. با توجه به این موضوع، احتمال اینکه کانال با طول کافی پر نشود کم نخواهد بود. در این شرایط، احتمال ورود آلودگی از انتهای ریشه وجود داشته و باید مجددا برای درمان آن با طول مناسب اقدام شود.
توجه داشته باشید:
عکس این موضوع نیز حتی برای برخی از بیماران رخ میدهد. در واقع ممکن است دندانپزشک کانال ریشه را بیش از طول استاندارد آن با گوتاپرکا پر کند. این شرایط، درد بیمار بعد از درمان تا مدتها ادامه خواهد داشت. اکثر مواقع مشکل خاصی برای بیمار ایجاد نشده، اما اگر میزان گوتاپرکای عبوری از انتهای ریشه زیاد باشد، باید برای درمان مجدد آن اقدام شود.
ایجاد ضایعه در انتهای کانال ریشه
دندانهایی که به عصب کشی مجدد نیاز دارند در واقع دچار نکروز شدند و باید کانالهایشان پر شود. در غیر این صورت این احتمال وجود دارد که دندان بعد از مدتی دچار ضایعه شود. این ضایعه قادر است در طول زمان سبب از بین رفتن استخوان و حتی آسیب به سایر دندانها شود. به همین دلیل، باید برای عصب کشی مجدد دندان مراجعه شود.
ایجاد فاصله زمانی نسبتا طولانی بین ترمیم و عصب کشی
یکی از شایعترین عللی که سبب شکست درمان ریشه دندان میشود، ایجاد فاصله زمانی بین این روش و ترمیم بعد از آن است. بهطور معمول بعد از عصب کشی دندان به بیماران توصیه میشود حدود یک هفته صبر کرده و سپس برای ترمیم اقدام کنند. فاصله زمانی زیاد ممکن است سبب ورود آلودگی به کانال های دندان شود.
شکستن فایل داخل کانال ریشه
در هنگام عصب کشی دندان امکان شکستگی فایل داخل کانال نیز وجود دارد. با توجه به آنکه دید به داخل کانال بسیار محدود است، خارج کردن آن دشوار خواهد بود. به همین علت در اکثر مواقع تلاش میشود دندان با وجود این مشکل درمان شود و در صورتی که علائم بیمار کاهش پیدا نکند، بیمار باید برای عصب کشی مجدد به دندانپزشک مراجعه کند.
بروز پوسیدگی مجدد
از دیگر دلایلی که نیاز به ری اندو را افزایش میدهد، میتوان به پوسیدگی مجدد در دندان اشاره کرد. عدم رعایت مراقبت های بعد از عصب کشی دندان منجر به خراب شدن و پوسیدگی مجدد دندان به دلیل وجود آلودگی میشود. در این شرایط باید درمان ریشه مجدداً انجام شود.
عدم حذف کامل ریشه ها
در بعضی موارد، در عمل عصب کشی اولیه، ممکن است ریشههای دندان به طور کامل حذف نشده و باقی مانده باشد. این باقیماند همچنان میتواند باعث عفونت و التهاب در دندان شوند. در این صورت، عصب کشی مجدد دندان لازم است تا ریشههای باقی مانده را حذف کرده و دندان را از عفونت محافظت کند.
چه زمانی باید عصب کشی مجدد دندان را انجام داد؟
معمولا تشخیص اینکه آیا دندان شما نیاز به عصب کشی مجدد دارد یا خیر بر عهده دندانپزشک است. با این حال، گاهی اوقات ممکن است درد بیمار با یکسری علائم همراه باشد که نشاندهنده شکست درمان ریشه و نیاز به دریافت مجدد این خدمات است.
- اگر دندان درد بعد از عصب کشی ادامهدار باشد، میتواند نشان دهنده وجود عفونت در ناحیه کانال دندان باشد.
- آبسه دندان بعد از عصب کشی اولیه، یکی از مهمترین علائم شکست آن محسوب میشود.
- تورم و حساسیتی که بعد از درمان دندان درد به صورت طولانی مدت احساس شود، میتواند از علائم شکست عصب کشی باشد.
- دیده شدن ضایعه در انتهای ریشه دندان از مهمترین علائم شکست عصب کشی محسوب میشود.
مراحل عصب کشی مجدد دندان
با مراقبت مناسب، حتی دندانهایی که عصب کشی شدهاند نیز میتوانند تا آخر عمر باقی بمانند. اما گاهی اوقات، دندانی که عصب کشی شده است به درستی درمان نمیشود و ماهها یا حتی سالها پس از درمان ممکن است باعث بروز درد شود. اگر دندان شما ترمیم نشد یا مشکلات جدیدی ایجاد شد، یک شانس دوم برای شما وجود دارد. ممکن است عصب کشی مجدد دندان بتواند به بهبود و نجات دندان شما کمک کند.
در ادامه مطلب مراحل عصب کشی مجدد دندان به طور کلی شرح داده شده است:
- دسترسی مجدد: در این مرحله از عصب کشی مجدد دندان، پس از بررسی، دسترسی به ریشههای دندان فراهم میشود تا به طور کامل بتوان به عملیات عصب کشی مجدد پرداخت.
- حذف عصب قبلی: با استفاده از ابزارهای خاص، عصب قبلی دندان به طور دقیق حذف میشود. این عملیات شامل پاکسازی کامل کانال ریشه از باقیماندههای عصبی میشود.
- پاکسازی و شستشو: پس از حذف عصب قبلی، کانال ریشه و داخل دندان با استفاده از مواد ضدعفونی کننده شستشو میشود. این مرحله به منظور از بین بردن باقیماندههای عفونی، باکتریها و سایر آلودگیها در داخل کانال ریشه است.
- بازسازی: پس از پاکسازی و شستشو، کانال ریشه با مواد مخصوصی پر میشود. سپس، برای تقویت دندان و جلوگیری از نفوذ عفونت، دندان با مواد ترمیمی پوشش داده میشود.
عوارض عدم انجام عصب کشی مجدد دندان
در صورتی که دندان نیاز به عصب کشی مجدد داشته باشد، باید هرچه سریعتر اقدام کنید. در غیر این صورت، باید منتظر بروز عوارض زیر باشید:
- عدم انجام ری اندو میتواند سبب بروز درد شدید و طولانی مدت برای بیمار شود.
- تشکیل آبسه و ترشح چرک از دیگر عوارض عدم اقدام برای درمان مجدد ریشه مجدد است.
- تشکیل ضایعه از جمله مهمترین عوارض عدم درمان به موقع است. این ضایعه در طولانی مدت قابلیت رشد و بزرگ شدن داشته و میتواند سبب آسیب به استخوان و دندان بیمار شود.
- احتمال افزایش حساسیت دندان نسبت به گذشته وجود دارد.
- شانس نگهداری دندان برای بیمار در صورت عدم اقدام به موقع کاهش خواهد یافت.
مراقبت های بعد از عصب کشی مجدد دندان
مراقبتهای بعد از عصب کشی مجدد دندان بسیار مهم است تا عملیات درمانی به خوبی به پایان برسد و دندان شما بهبود یابد. در زیر، توضیحی کامل درباره مراقبت های بعد از عصب کشی مجدد دندان آورده شده است. بعد از انجام ری اندو باید به نکات مراقبتی که پزشک به شما گوشزد میکند، توجه کنید تا مشکلی برای دندانهایتان ایجاد نشود. این نکات سبب افزایش طول عمر درمان شما خواهد شد:
- داروها و مسکن: پس از عصب کشی مجدد، ممکن است دندانپزشک برای شما داروهای ضد التهاب و ضد درد تجویز کند. شما باید دقیقاً به دستورات داروها پایبند باشید و آنها را با توجه به توصیه دندانپزشک مصرف کنید.
- جلوگیری از خوردن و نوشیدن: در اولین ساعات پس از عصب کشی مجدد دندان، بهتر است خوردن و نوشیدن را به مدت یک یا دو ساعت متوقف کنید. این کار به دندان فرصت میدهد تا به طور کامل بهبود یابد.
- مراقبت از زمان ترمیم: اگر دندان شما ترمیم شده است (مانند ترمیم سطح بالای دندان با کامپوزیت)، باید به دندان خود با دقت بیشتری رسیدگی کنید. از قواعد بهداشت دهان و دندان پیروی و همچنین در زمان تمیز کردن دندانها از محصولات بهداشتی مناسب استفاده کنید.
- مراقبت از دهان و دندان: برای جلوگیری از عفونت و پیشرفت ترشحات عفونی، باید دهان و دندان خود را به طور منظم و به درستی تمیز کنید. با کمک مسواک نرم به صورت دقیق و حداقل به مدت دو دقیقه مسواک بزنید. همچنین، از نخ دندان و دهانشویه ضدعفونی کننده استفاده کنید..
- مراقبت از تغذیه: در طی مرحله بهبود، ممکن است دندان حساسیت بیشتری نسبت به مواد غذایی داشته باشد. بهتر است از مصرف مواد غذایی سخت، چسبناک و یا بسیار گرم یا سرد خودداری کنید. مصرف مواد غذای نرم، مواد پروتئینی و میوهها و سبزیجات نرم میتوانند گزینه مناسبی باشند.
- مراجعه به دندانپزشک: برنامهریزی کنید تا به طور منظم وضعیت دندانهای خود را با مراجعه به دندانپزشکی بررسی کنید.
- جلوگیری از فشار و ضربه: در اولین روزهای بعد از عصب کشی مجدد، بهتر است از وارد کردن هرگونه فشار و ضربه به دندان جلوگیری کنید. از جمله اقداماتی که میتوانید انجام دهید، جلوگیری از جویدن غذای سخت، استفاده از طرف دیگر دهان برای جویدن غذا و استفاده از لوازم غذاخوری نرم و مناسب است.
- استفاده از مواد ضدعفونی کننده دهان: در صورتی که دندانپزشک شما توصیه کرده است، میتوانید از محلولهای ضدعفونی کننده دهان استفاده کنید. این محصولات میتوانند به کنترل رشد باکتریها، عفونتها و بهبودی دندان کمک کنند.
- آرامش و استراحت: در روزهای اولیه بعد از عصب کشی مجدد، به بدن خود استراحت کافی بدهید. اجتناب از فعالیتهای سنگین و استرسزا به دندانها کمک میکند تا با سرعت بیشتری بهبود یابند.
- آگاهی از علائم نامطلوب: در صورتی که علائم غیرعادی مانند درد شدید، تورم شدید، خونریزی مفرط، تغییر رنگ دندان یا هر نشانه دیگری که نگرانکننده است تجربه کردید، به دندانپزشک خود اطلاع دهید. این ممکن است نشانه وجود مشکلی باشد که باید بررسی و درمان شود.
توجه داشته باشید که مراقبتهای بعد از عصب کشی مجدد دندان ممکن است بین افراد متفاوت باشد و دندانپزشک شما میتواند راهنماییهای خاصی برای شما داشته باشد. بنابراین، بهتر است همیشه با دندانپزشک خود در مورد مراقبتهای بعد از درمان مشورت کنید.
عوارض عصب کشی مجدد دندان
عصب کشی مجدد همانند درمان اولیه آن با عوارضی همراه خواهد بود. با این حال، احتمال بروز آنها نسبت به گذشته کمتر خواهد بود:
- عارضهای در اکثر بیماران دیده میشود، درد دندان بعد از درمان است.
- ممکن است مجدداً عفونت و چرک دیده شود که نشان دهنده شکست درمان است.
- تریسموس ممکن است به دلیل تزریق بی حسی در فک دیده شود.
- حساسیت دندان به تماس به دلیل بلند بودن ترمیم موقت قرار داده شده ایجاد خواهد شد.
هزینه عصب کشی مجدد دندان چقدر تمام می شود؟
هزینه ری اندو یا عصب کشی مجدد دندان به برخی از عوامل بستگی دارد. این درمان با توجه به شرایط دندان و علت شکست عصب کشی قبلی آن، هزینه متفاوتی به همراه خواهد داشت.
دوستان عزیز قبل از مراجعه به کلینیک از قیمت ها استعلام بگیرید چون این قیمت ها حدودی هستند.
تعرفه (ریال) |
شرح |
عنوان |
48000000 |
تک کانال |
عصب کشی مجدد (متخصص) |
55000000 |
دو کانال |
|
65000000 |
سه کانال |
|
70000000 |
چهار کانال |
قیمت ها حدودی است برای اطلاع دقیق از قیمت و مشاوره بهتر است با ما تماس بگیرید: 02144389025
جمع بندی
عصب کشی مجدد دندان در برخی از بیماران به دلیل شکست درمان قبلی آنها ضروری است. این درمان میتواند از بروز عوارض جدی بعد از درمان قبلی جلوگیری بهعمل آورد. همچنین، در صورتی که درمان ریشه مجدد با موفقیت انجام شود، بیمار قادر خواهد بود از آن دندان تا مدتها استفاده کند.
سوالات متداول عصب کشی مجدد دندان
١) چقدر احتمال دارد به عصب کشی مجدد احتیاج پیدا کنیم؟
در 90 درصد مواقع، عصب کشی برای دندان در همان بار اول موفقیت آمیز بوده و احتیاجی به درمان مجدد آن نیست.
۲) آیا بزاق دهان می تواند باعث عفونت شود؟
بله در صورتی که بزاق دهان به داخل یکی از کانال های ریشه دندان نفوذ کند، یکی از عامل های عفونت در دندان ترمیم شده است و علت این اتفاق، درست ترمیم نشدن یک دندان می باشد.
٣) آیا یک دندان می تواند مجدد عصب کشی شود؟
بله یک دندان به تعداد دفعات مختلف می تواند عصب کشی شود.
۴) ری اندو چقدر میتواند موفقیت آمیز باشد؟
بسته به مهارت دندانپزشک و علت شکست درمان قبلی، میزان موفقیت آن متفاوت خواهد بود.
۵) در صورت شکست درمان ریشه مجدد، راهکار پیشنهادی چیست؟
اگر مجددا درمان با شکست مواجه شود، دندانپزشک باید تصمیم بگیرد با توجه به شرایط دندان، از روشهای جایگزین استفاده کند. اگر امکان نگهداری دندان وجود نداشته باشد، ممکن است راه حل نهایی برای حذف عفونت یعنی کشیدن دندان توصیه شود.
برای اطلاع از هزینه های عصب کشی مجدد و مشاوره رایگان و وقت ویزیت حتما با شماره های ثابت کلینیک دندانپزشکی مهر 02144389025 و 02144389026 تماس بگیرید و یا از طریق قسمت رزرو نوبت آنلاین کلینیک دندانپزشکی مهر، اقدام به ثبت رزرو نوبت دندانپزشکی نمائید.
دیدگاهتان را بنویسید