مصرف وعدههای غذایی و نوشیدنیهای روزانه ما موجب تجمع پلاک و جرم روی دندانها میشود. هر چند مسواک زدن منظم میتواند به از بین بردن آن کمک کند، اما به هر حال ایجاد جرم روی دندانها یک مساله رایج است که میتواند مشکلاتی جدی برای سلامت دندان و لثه ایجاد کند. جرم گیری دندان یک روش برای تمیز کردن دندان زیر خط لثه است. در این روش سطح روی دندانها به طور عمیق برای محافظت از مینای دندان و لثه تمیز میشود. جرم گیری دندان یک فرایند ضروری و مهم است که به حفظ سلامت دهان و دندانها کمک میکند. در این مقاله میتوانید با روش جرم گیری دندان و مزیتهای این روش آشنا شوید.
جرم گیری (بروساژ) دندان چیست؟
جرم گیری دندان یکی از رایجترین روشها برای تمیز کردن سطح دندان است که باید توسط پزشک و با استفاده از تجهیزاتی خاص در مطب انجام شود. این روش بهطورمعمول برای کمک به بیماران مبتلا به بیماری لثه و افرادی که دچار تجمع بیش از حد پلاک میشوند، انجام میشود.
جرمگیری دندان فرآیندی است که در آن از طریق استفاده از ابزارها و تکنیکهای مختلف، آلایندههای موجود بر روی سطح دندانها و داخل لثهها را از بین میبرد. این فرایند بهطور منظم و دورهای انجام میشود تا از تجمع و انباشت آلایندهها جلوگیری شود.
علت ایجاد جرم دندان
جرم دندان به دلایل متفاوت ایجاد می شود. هر چند که خوردن برخی غذاها می تواند موجب افزایش جرم دندان ها شود، اما باید بدانید که بزاق دهان نیز عامل مهمی بر ایجاد جرم است. گاهی اوقات به وجود آمدن جرم از کنترل ما خارج است و تنها برخی عوامل می تواند موجب تسریع ایجاد جرم در دهان شوند. در ادامه به مهم ترین دلایل ایجاد جرم دندان اشاره شده است.
- مسواک نزدن دندان ها
- مسواک زدن به روش اشتباه
- سیگار کشیدن
- استفاده از مواد مخدر
- مصرف بیش از حد چای و قهوه
پلاک چگونه ایجاد میشود؟
پلاک برای همه آدمها اتفاق میفتد زیرا همه برای زنده ماندن باید مواد غذایی مختلف را نوش جان کنند. این کار اساساً ترکیبی از باکتریها، بزاق و پروتئینها در دهان شماست که یک لایه نازک از باقیماندههای غذا را تشکیل میدهد. قندها، اسیدها و ذرات ریز غذا همگی وارد پلاک میشوند که باکتری ها آنها را میخورند. سپس باکتری ها اسید تولید می کنند درنهایت منجر به ایجاد حفره های دندانی می شوند.همچنین باکتری ها می توانند باعث بیماری لثه مانند التهاب لثه و پوسیدگی دندان شوند.
به خاطر داشته باشید که میتوانید با تمیز کردن منظم دندان، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از همه این مشکلات جلوگیری کنید. اگر همیشه دندانهای خود را مسواک نکنید، دندانهای شما مملوء از ذرات ریز غذا خواهند شد تا زمانی که به طور مرتب دندانهای خود را مسواک بزنید یا با دهانشویه مناسب از نفوذ باکتری جلوگیری کنید، جرم ایجاد نمیشود.
افزایش جرم و عدم تمیز کردن دندان باعث بیماری لثه یا پریودنتال میشود. این بیماری باعث شل شدن لثه میشود و حفرههای باکتریایی را در اطراف شکافها ایجاد میکنند. حفرههای عمیق باکتریایی مورد هجوم پلاک قرار میگیرد، در نتیجه مشکلات را بدتر میکنند و باعث بوی بد دهان شما میشوند.
انواع جرم گیری دندان و مراحل آن
در شرایط عادی معمولاً جرم گیری طی یک جلسه انجام می شود. اما در مورد برخی از افراد، دندانپزشک ممکن است این کار را در چند مرحله مختلف و در جلسات متعدد انجام دهد. جرم گیری دندان معمولاً به سه روش رایج انجام می شود. این موضوع به وسایل جرم گیری دندان که پزشک مورد استفاده قرار می دهد، دسته بندی می شود.
جرم گیری دندان به روش دستی
روش اول جرم گیری دستی است. در این روش پزشک با استفاده از جرم گیر فلزی دستی بسیار نازک پلاک های روی دندان زیر لثه را می تراشد. دندانپزشک با این ابزار زیر خط لثه و بخش هایی که مسواک به آن دسترسی ندارد را نیز تمیز می کند.
جرم گیری دندان به روش اولتراسونیک
در روش جرم گیری اولتراسونیک برای از بین بردن جرم دندان از یک دستگاه اتوماتیک با نوک فلزی همراه با اسپری آب با فرکانس پایین لرزش استفاده می شود. زمانی که لرزش نوک دستگاه به جرم برخورد می کند، موجب شکستن و از بین رفتن جرم ها می شود. در ادامه می توانید بیشتر با مراحل جرم گیری اولتراسونیک آشنا شوید.
- مرحله اول: از بین بردن جرم دندان: در اولین مرحله از جرم گیری اولتراسونیک جرم دندان ها با استفاده از دستگاه اتوماتیک از بین می رود. معمولاً برای درد کمی دارد و در این مرحله پزشک از بی حسی موضعی استفاده نمی کند.
- مرحله دوم: بروساژ دندان: در این مرحله دندان ها به یک خمیر مخصوص آغشته می شوند و با استفاده از برسی چرخشی تمیز می شوند. این کار موجب صیقلی شدن و سفید شدن سطح دندان می شود.
ایرفلو (Airflow) دندان
ایرفلو نوعی جرم گیری است که در آن از ترکیبی از آب، هوای فشرده و ذرات ریز پودر استفاده می شود تا لکه های روی دندان را که سفت شده و تغییر رنگ داده اند، از بین ببرند.معمولا از این روش ها برای نواحی استفاده می شود که دسترسی به آنها دشوار است.ایرفلو همانند اسپری عمل می کند و فرآیندی بدون درد است.علاوه بر این تا نود روز از دندانهای شما حفاظت می کند.
جرم گیری دندان به روش سنتی چطور انجام می شود؟
روش های ساده و کم هزینه تری نیز برای جرم گیری دندان، سفید کردن دندان ها با مواد غذایی به روش سنتی وجود دارد که البته توصیه نمی شود.
* دانههای کنجد
دانه کنجد یک اسکراب فعال دندان است. شما فقط دانههای کنجد را به دهان خود ببرید اما از قورت دادن آنها خودداری کنید. در حالی که دانهها هنوز در دهانتان هستند، از یک مسواک برای پاک کردن تارتار استفاده کنید. دانهها به پاک کردن هر لکه کمک میکنند.
* آلوئه ورا و گلیسیرین
میتوان از آلوئه ورا برای خلاص شدن از شر تارتار استفاده کرد. نصف فنجان جوش شیرین را با یک فنجان آب و یک قاشق غذاخوری ژل آلوئه ورا مخلوط کنید. چهار قاشق غذاخوری گلیسیرین گیاهی و اسانس لیمو را اضافه کنید و از این مخلوط برای شستشوی دندانهای خود استفاده کنید.
* سرکه سفید
سرکه سفید اسید استیک است که به کشتن باکتریهای دهان و جلوگیری از عفونت کمک میکند. برای استفاده از سرکه سفید برای از بین بردن جرم، باید دو قاشق غذاخوری سرکه سفید را در یک فنجان آب گرم که حاوی مقداری نمک است، مخلوط کنید. این مخلوط را یک بار در روز غرغره کنید تا جرم بین دندانها و لثه شما کمتر شوند.
* جرم گیری دندان با جوش شیرین و نمک
برای جرم گیری دندان با جوش شیرین و نمک باید ۲ قاشق جوش شیرین و ۱ قاشق نمک را ترکیب کنید. سپس دندان ها را با این ترکیب مسواک بزنید.
* جرم گیری دندان با پوست پرتقال
از جمله خواص و فواید پوست پرتقال سفید کردن دندان ها است. برای جرم گیری دندان با پوست پرتقال می توانید مقداری پوست پرتقال را روی دندان ها بمالید. یا این که پوست پرتقال را له کنید و به صورت خمیر روی جرم دندان قرار دهید و بعد از چند دقیقه دهانتان را بشویید.
مزایای جرم گیری دندان
جرم گیری می تواند به جلوگیری از بیماری های لثه و همچنین تجمع بیش از حد پلاک روی دندان کمک کند. در ادامه به مهم ترین مزایای جرم گیری دندان اشاره شده است:
- جرم گیری دندان می تواند در پیشگیری از سرطان دهان کمک کند.
- جرم گیری می تواند به تشخیص زودهنگام بیماری های لثه و درمان بیماری ها کمک کنند.
- یکی دیگر از مزایای جرم گیری دندان از بین بردن لکه های روی دندان است.
- جرم گیری دندان می تواند دندان ها را براق کند و لبخندی سفید تر و درخشان تر به شما هدیه دهد.
- از بین بردن جرم دندان موجب کاهش پوسیدگی دندان می شود.
- جرم گیری دندان به کاهش ورم و التهاب لثه کمک می کند.
- سبب کاهش بوی بد دهان می گردد.
معایب جرمگیری دندان
برخی از معایب بروساژ دندان عبارتاند از:
- درد و حساسیت موقت دندان ها
- گاهی این کار منجر به سوزش لثهها میشود.
معمولا دندانپزشک پس از جرمگیری دندان، برای جلوگیری از عفونت و کمک به بهبودی، دهانشویه یا آنتیبیوتیک تجویز میکند.
عوارض جرمگیری دندان
- بروساژ دندان ممکن است لثهها را متورم و حساس کند.
- اگر اصول بروساژ دندان بهدرستی رعایت نشوند، ممکن است موجب خونریزی لثهها شود.
- درد خفیف و ضرباندار و حساسیت به مواد غذایی گرم، سرد و قندی که از رایجترین عوارض جانبی گزارششده پس از جرمگیری دندان هستند. که موقت است
- ممکن است فرد به برخی از مواد استفادهشده، آلرژی نشان دهد.
چه مدت یکبار نیاز به جرمگیری دندان است؟
این که هرچند وقت یکبار به جرمگیری یا بروساژ دندان نیاز دارید، بهسلامت دندانها و لثههایتان بستگی دارد. به طور معمول، اکثر بیماران سالم هر ۶ ماه یکبار به جرمگیری دندان نیاز دارند. دفعات تکرار این درمان به این بستگی دارد که رسوبات با چه سرعتی در دهانتان شکل میگیرند. در برخی از بیماران، رسوبات نسبتا سریع (هر ۳ الی ۴ ماه یکبار) تشکیل میشوند.
جرمگیری بیشازحد در افرادی که مینای دندان خیلی نازک و ضعیف، سطوح ساییده شده یا فلوئوروزیس تاج دندان دارند، ممکن است منجر به تشدید این عیوب شود. در این شرایط، دندانپزشک توصیه میکند که این درمان را با فواصل طولانیتری انجام دهید، بهداشت دهان و دندان را بهخوبی رعایت کنید و برای معاینات دورهای مراجعه کنید تا از تجمع پلاک روی دندانهایتان جلوگیری شود.
مراقبتهای پس از جرم گیری دندان
بعد از انجام جرمگیری موارد زیر را رعایت کنید:
- هنگامی که از داروی بیحسی استفاده میشود، ممکن است تا چند ساعت بعد، لبها، دندانها و زبانتان بی حس باشند. تا زمانی که بیحسی کاملا از بین نرفته از جویدن خودداری کنید.
- توصیه میشود که حداقل تا دو ساعت پس از جرمگیری، چیزی نخورید. همچنین برای ۴۸ الی ۷۲ ساعت اول پس از جرمگیری، مواد غذایی نرم مصرف کنید. تا زمانی که لثهها کاملا بهبود پیدا کنند، از مصرف غذاهای گرم یا تند خودداری کنید.
- حداقل تا ۷۲ ساعت پس از جرمگیری از هیچ یک از محصولات تنباکو استفاده نکنید زیرا تنباکو روند بهبودی را آهسته میکند.
- شب اول، ناحیه جرمگیریشده را خیلی آهسته مسواک بزنید. در روز بعد، بهآرامی نخ دندان کشیدن را آغاز کنید. بهتدریج در هفته بعد، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن عادی را از سر بگیرید.
- سه بار در روز دهانتان را با آبنمک گرم بشویید. برای این کار یک قاشق سوپخوری نمک را در یک فنجان آب گرم بریزید و دهانتان را شستشو دهید تا درد و ورم کاهش پیدا کند.
- درصورتیکه پزشک برای شما آنتیبیوتیک تجویز کردهاست، مصرف آن را برای مدتزمان تعیین شده ادامه دهید، حتی اگر تمام علائم و نشانههای عفونت از بین رفته باشند.
تفاوت بلیچینگ با جرمگیری دندان چیست؟
خیلی از ما تمیزکردن دندان (جرمگیری) را با بلیچینگ و سفید کردن دندان اشتباه میگیریم. اگرچه هدف هر دو درمان دندانپزشکی افزایش اعتمادبهنفس و بهبود سلامت و بهداشت دهان و دندان فرد است، اما کاملا با هم متفاوتاند.
تفاوت اصلی بین این دو روش این است که جرم گیری و بروساژ دندان یک روش ضروری برای پاکسازی پلاک و تارتار و جلوگیری از پوسیدگی دندانهاست. ایجاد پلاک و تارتار، یکی از علائم وجود باکتری در دهان است. در صورت عدم درمان، این باکتریها ممکن است منجر به بروز عوارض جانبی نظیر عفونت معده شوند. به همین خاطر برای اطمینان از سلامتی خود باید به طور منظم جرم گیری بروساژ دندان را انجام دهید.
این در حالی است که بلیچینگ بیشتر جنبه زیبایی دارد، زیرا هدف آن ازبینبردن لکهها و زردی دندانها و ایجاد لبخندی درخشانتر برای شماست. انجام بلیچینگ اغلب ضروری نیست زیرا خیلی از افراد با زردی طبیعی دندانهایشان مشکلی ندارند. البته انجام بلیچینگ برای کسانی که دندانهایشان لکه دار شدهاند و این وضعیت اعتمادبهنفسشان را تحت تأثیر قرار داده، ضروری است. بلیچینگ به خودی خود فواید زیادی برای سلامت دهان و دندان ندارد، بلکه بیشتر به بهبود ظاهر دندانها و احساس شما نسبت به لبخندتان کمک میکند.
جرمگیری یک درمان ضروری برای پاککردن جرم، پلاک و تارتار است درحالی که بلیچینگ و سفیدکردن دندان فقط جنبه زیبایی دارند و معمولا ضروری نیستند.
دندان لمینتی و کامپوزیتی را میتوان جرمگیری کرد؟
درمانهای جرمگیری پس از قرارگرفتن روکش، لمینت و کامپوزیت و در دهانتان، جرمگیری از سطح پشتی دندان ممکن است . البته جرمگیری دندان مصنوعی و ایمپلنت هم ممکن نیست.
در لمینت دندان معمولا روکشهای پرسلن در برابر لکهها مقاومت بسیار بالایی از خود نشان میدهند و صرفنظر از این که آنها را در معرض چه غذاها و نوشیدنیهایی قرار میدهید، دچار تغییر رنگ نخواهند شد.
کامپوزیت و سایر روش هایی که از پرسلین ساخته نشدهاند، بسته به تخلخل مواد ممکن است دچار لکه و زرد شدن دندان شوند اما دندانپزشک میتواند با یک پولیش ساده آنها را به رنگ قبل خود بازگرداند.
دندان ارتودنسی را میتوان جرمگیری کرد؟
جرمگیری دندان اورتودنسی نه تنها امکانپذیر است بلکه بسیار ضروری است. وقتی از بریسهای ارتودنسی استفاده میکنید، پلاک، تارتار و باقیمانده مواد غذایی خیلی راحتتر در اطراف براکتها جمع میشوند و این موضوع احتمال پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش میدهد. در این شرایط گاهی مسواک و نخ دندان قادر به پاکسازی کامل این جرمها نیستند؛ بنابراین باید بیشتر از قبل به بهداشت دهان و دندانهایتان اهمیت دهید.
بیمارانی که ارتودنسی دارند باید در فواصل کوتاهتری به دندانپزشک مراجعه کنند، زیرا دندانهای این افراد بیشتر مستعد آسیب دیدن هستند. توصیه میشود که این بیماران هر ۳ ماه یکبار برای جرم گیری دندان مراجعه کنند.
قیمت جرم گیری
در کلینیک ها و دندانپزشکی های مختلف معمولاً جرم گیری دندان قیمت متفاوتی دارد. زیرا این موضوع به طور مستقیم با مهارت و تخصص دندانپزشک، تجهیزات و همچنین میزان جرم دندان و تعداد جلسات جرم گیری در ارتباط است.
تعرفه (ریال) |
شرح |
عنوان |
۶۵۰۰۰۰۰ |
جرمگیری ساده |
جرمگیری |
۸۵۰۰۰۰۰ |
جرمگیری زیر لثه |
قیمت ها حدودی است برای اطلاع دقیق از قیمت و مشاوره بهتر است با ما تماس بگیرید: 02144389025
سخن پایانی
جرم دندان به دلایل مختلفی ایجاد می شود و در بسیاری از افراد زودتر از سایرین اتفاق می افتد. اما به هر حال جرم گیری یا بروساژ یک روش مؤثر و بدون عارضه برای رفع این مشکل محسوب می شود. معایب جرم گیری دندان در برابر مزیت هایی که این روش دارد بسیار محدود است و از همین رو پیشنهاد می شود حداقل هر ۶ ماه یک بار برای جرم گیری دندان خود نزد پزشک بروید.
سوالات متداول
۱) آیا جرم گیری دندان را سفید میکند؟
بله، با برداشتن جرم ها و لکه های ایجاد شده روی دندان، جرم گیری دندان ها را سفید می کند.
۲) آیا جرم گیری به مینای دندان آسیب می رساند؟
جرم گیری تنها جرم روی دندان را از بین می برد و هیچ آسیبی به مینای دندان وارد نمی کند.
۳) آیا جرمگیری باعث حساس شدن دندانها میشود؟
معمولا جرمگیری باعث حساسشدن موقت دندانها نسبت به مواد غذایی سرد و گرم میشود. اما این حالت طبیعی است و پس از یک الی دوهفته از بین خواهد رفت.
۴) جرمگیری دندان درد دارد؟
حین جرمگیری دردی ندارید. اگر بعد از جرمگیری، دنداندرد را تجربه کردید از داروی مسکن استفاده کنید.
۵) جرمگیری دندان چقدر طول میکشد؟
بسته به این که میزان تارتار و پلاک جمع شده روی دندانها چقدر است، فرایند جرمگیری دندان معمولا از ۳۰ دقیقه الی یک ساعت طول میکشد. اما اگر هیچ مشکل مرتبط با دهان و دندانی نداشته باشید و دندانهایتان در وضعیت مناسبی باشند، دندانپزشک تنها در عرض چند دقیقه میتواند دندانهایتان را جرمگیری کند.
ممنون که تا اینجا با ما همراه بودید. همانطور که دیدید جرمگیری با اینکه ساده به نظر میرسد ولی اگر با دقت انجا نشود، میتواند عوارض بدی داشته باشد. مانند هر روش درمانی دیگری برای جرم گیری دندان هم باید در انتخاب دندانپزشک دقت زیادی داشته باشید. در کلینیک مهر میتوانید با بهترین دندانپزشک آشنا شوید، برای ویزیت حضوری می توانید با شماره تلفن های کلينيک دندانپرشکي مهر 02144389025 و 02144389026 تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید